Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Μανιτάρια και Τρούφα Γρεβενών





Στους πρόποδες της Πίνδου, στα μονοπάτια της Βάλια - Κάλντα, αλλά και στα πυκνά δρυοδάση της περιοχής, κυρίως στα σύνορα του νομού Γρεβενών με την επαρχία Βοΐου Κοζάνης, φύονται περισσότερα από χίλια είδη άγριων μανιταριών, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούν βασικό στοιχείο διατροφής και λαογραφίας για τους κατοίκους της περιοχής.

Τα Γρεβενά είναι πλέον και επίσημα η «πρωτεύουσα» των μανιταριών στην Ελλάδα, αφού με απόφαση του τοπικού δημοτικού συμβουλίου η δυτικομακεδονική πόλη αποκτά νέα ταυτότητα και ανακηρύσσεται σε πόλη των μοναδικών αυτών άγριων - αυτοφυών προϊόντων. 


Γεύσεις μανιταριών

  









Αρωματικό Μανιταροπίλαφο 300γρ 
Ρύζι μπόνετ για σπυρωτό πιλάφι συνδυασμένο με λαχανικά και βολίτη. Ένας υπέροχος γευστικός συνδυασμός σε 10 λεπτά στο πιάτο σας.

Ρύζι σκορδάτο 300γρ 
Ρύζι μπόνετ για σπυρωτό πιλάφι με σκόρδο, κουρκουμά και βολίτη, έτοιμο σε 10 λεπτά. 

Βελούδινο Ριζότο 280γρ 
Ρύζι αρμπόριο για χυλωτό πιάτο με άγριο σκόρδο και μανιτάρια δάσους.. απλά υπέροχο.

Κρεμώδες Κριθαρότο 300γρ 
Παραδοσιακό κριθαράκι με λαχανικά και βολίτη για ένα κρεμώδες και γευστικό αποτέλεσμα.

Νηστίσιμη Μανιταρόσουπα 330γρ 
Τραχανάς νηστίσιμος με λαχανικά και βασιλομανίταρο

Μανιταρόσουπα βελουτέ 140γρ 
Κρεμώδης μανιταρόσουπα πλούσια σε αρώματα με βασιλομανίταρο. Τέλεια λύση για πρώτο ή κυρίως πιάτο έτοιμη σε 2 λεπτά.

Πλούσια Χορτόσουπα με μανιτάρι 330γρ 
Τραχανάς νηστίσιμος πλούσιος σε λαχανικά και βασιλομανίταρο.

Θρεπτικό Πλιγούρι με μανιτάρι 300γρ 
Σιτάρι βρασμένο με λαχανικά και μανιτάρι. Τέλειο για κυρίως πιάτο ή στη σαλάτα σας!

Στιγμιαίος Πουρές με μανιτάρι 150γρ
Πουρές πατάτας με πούδρα βασιλομανίταρου έτοιμος σε 2 λεπτά.

Στιγμιαίος Πουρές με μαύρη Τρούφα 150γρ
Πουρές πατάτας με μαύρη καλοκαιρινή τρούφα, έτοιμος σε 2 λεπτά.

Τραχανάς με μανιτάρι 500γρ
Παραδοσιακός τραχανάς με γάλα και βασιλομανίταρο μέσα στη ζύμη.


Ζυμαρικά με μανιτάρι – Πέτουρα – Χυλοπίτες - Βιδούλες


Παραδοσιακά ζυμαρικά με αυγά και μανιτάρι στη ζύμη. Σε μόλις 4 λεπτά το γεύμα σας είναι έτοιμο και τα αρώματα των μανιταριών στο πιάτο σας.

  

Χυλοπίτες με μανιτάρι 500γρ 
Πέτουρα με μανιτάρι 500γρ 
Χυλοπίτες με Κανθαρίσκο 500γρ 
Χυλοπίτες με μανιτάρι και κρόκο Κοζάνης 500γρ 
Πέτουρα με μανιτάρι και κρόκο Κοζάνης 500γρ 
Βιδούλα με μανιτάρι και κρόκο Κοζάνης 500γρ 
Βιδούλα με μανιτάρι και κουρκουμά 500γρ 
Μακαρίνα με τρούφα - 250γρ 




Αφυδατωμένα μανιτάρια

 

Βολίτες (Boletus- Porchini) - 25γρ 
Ζαρκαδίσιο (Macrolepiota procera) - 25γρ 
Μαύρη τρομπέτα (Craterellus cornicopioides) - 25γρ 
Χρυσή τρομπέτα (Craterellus lutescens) - 25γρ 
Καισαρικό (Amanita caesarea) - 25γρ 
Κανθαρίσκος (Cantharellus cibarius) - 25γρ 
Μορχέλα (Morchela) - 20γρ 
Πλευρώτους (Pleurotus) - 25γρ

Αφυδατωμένα Μανιτάρια δάσους

Η αποξήρανση των μανιταριών είναι μια πολύ καλή μέθοδος συντήρησής τους χωρίς να χάσουν τίποτα από τη διατροφική τους αξία και τα αρώματα. Είναι εύχρηστα καθώς διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα  και είναι διαθέσιμα στο ντουλάπι σας για να απογειώσουν γευστικά τα πιάτα σας. Λίγα κομμάτια μόνο αρκούν.  


Χρήση: Σε χλιαρό νερό μουλιάζουμε τα μανιτάρια για 15 λεπτά περίπου κόβοντας τα σε  μικρά κομμάτια. Είναι έτοιμα να προστεθούν στα μαγειρευτά σας φαγητά. Το νερό είναι εξαιρετικά γευστικό. Το σουρώνεται και αυτό ενισχύετε τη γεύση του γεύματός σας.


Μεζεδάκια μανιταριών
Υπέροχες γεύσεις μανιταριών δάσους. 

Έτοιμο στο πιάτο σας να το απολαύσετε με ένα ποτήρι κρασί ή προσθέστε το στη σαλάτα σας. Είναι συντηρημένο σε ελαιόλαδο το οποίο το δεν το πετάμε αλλά το χρησιμοποιούμε στη σαλάτα καθώς είναι πολύ γευστικό.

 


Βολίτες (Boletus- Porchini) - 280γρ 
Ζαρκαδίσιο (Macrolepiota procera) - 280γρ 
Χρυσή τρομπέτα (Craterellus lutescens) - 280γρ 
Καισαρικό (Amanita caesarea) - 280γρ 
Κανθαρίσκος (Cantharellus cibarius) - 280γρ 
Αγαρικό (Agaricus) - 280γρ 
Λακτάριους (Lactarius) - 280γ


Παραδοσιακές Σάλτσες, Πάστες και Chutney με μανιτάρι  






Παραδοσιακή σάλτσα ντομάτα με βολίτη - 350γρ 
Παραδοσιακή σάλτσα ντομάτα με μαύρη τρούφα- 200γρ
Πάστα λιαστής ντομάτας με βολίτη - 190γρ
Πάστα λιαστής ντομάτας με ελιά και βολίτη -190γρ


Γλυκά κουταλιού, Μαρμελάδα & Λικέρ μανιτάρι
Το υπέροχο άρωμα του κανθαρίσκου μέσα στο σιρόπι 

 

Κανθαρίσκος (Cantharellus cibarius) - 400γρ 
Μαύρη τρομπέτα (Craterellus cornicopioides) - 250γρ 
Χρυσή τρομπέτα (Craterellus lutescens) - 250γρ 
Λικέρ μανιτάρι (Cantharellus cibarius) - 200ml


Κατεψυγμένα άγρια μανιτάρια 

Βολίτες (Boletus- Porchini) σε φέτες - 300γρ 
Βολίτες (Boletus- Porchini) ολόκληρα - 250 - 350γρ 
Ζαρκαδίσιο (Macrolepiota procera) - 250γρ - 300γρ 
Καισαρικό (Amanita caesarea) - 250γρ - 350γρ 
Κανθαρίσκος (Cantharellus cibarius) - 250γρ - 350γρ


Τρούφες Γρεβενών
Τρούφα... ένας νέος γευστικός ορίζοντας.

Ο θησαυρός αυτός είναι υπόγειο μανιτάρι που συμβιώνει και αναπτύσσεται στις ρίζες ορισμένων ειδών δένδρων ή και θάμνων. 
Το άρωμά της είναι θεσπέσιο, όπως και η γεύση που δίνει στα φαγητά, στα οποία χρησιμοποιείται. Η κατανάλωσή της σαν έδεσμα, αλλά και για φαρμακευτικούς σκοπούς, κυρίως όμως για τις αφροδισιακές της ιδιότητες, είναι γνωστή από πολύ παλιά (Σουμέριοι, Θεόφραστος, Διοσκουρίδης κ.λ.π.).

H γαστρονομική και η θρεπτική του αξία κάνουν αυτόν τον μύκητα ένα από τα πλέον περιζήτητα εδέσματα παγκοσμίως. Τού αποδίδονται, θεραπευτικές δράσεις κατά των μυικών και αρθριτικών πόνων (λόγω του καλίου) και των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης (λόγω του παντοθενικού οξέος).

Συνήθως, τις μαγειρεύουν μαζί με πουλερικά, αυγά, κυνήγι (φουά γκρα) και μοσχάρι. Ωμές τις σερβίρουν ως σάλτσες σε ζυμαρικά ή σε λεπτές φέτες δίπλα σε ζυμαρικά, ψητά κρέατα και λαχανικά.
Η γεύση της είναι πολύ έντονη και αρκεί μια μικρή ποσότητα για να δώσει τόνο στο φαγητό και να μετατρέψει μια κοινή συνταγή σε μοναδική απόλαυση.

Θρεπτικά συστατικά της τρούφας
Περιέχει μεγάλη ποσότητα και άριστη ποιότητα πρωτεΐνης και αμινοξέων, αρκετές φυτικές ίνες, μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία σε υψηλές συγκεντρώσεις όπως κάλιο, φώσφορο, σίδηρο, ασβέστιο, χαλκό, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, νάτριο, αλλά και βιταμίνες (Β1, Β2, Β3, Β12, D).
Πρωτεΐνη: 19-27%
Λιπίδια: 3-7%
Υδατάνθρακες: 4-6%
Νερό: 75-80%
Φυτικές ίνες: 8-15%




Φέτες μαύρης τρούφας (Carpaccio tuber aestivum)

Λεπτές φέτες μαύρης τρούφας 60% σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με αλάτι και άρωμα τρούφας. Χωρίς συντηρητικά, μετά το άνοιγμα διατηρείται στο ψυγείο.

Λίγες φετούλες  αρκούν για να αρωματίσουν και να απογειώσουν το πιάτο σας. Δοκιμάστε την σε ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες, σάλτσες, πουλερικά, κρέατα.


Φέτες λευκής ανοιξιάτικης τρούφας (Carpaccio tuber borhii)
Λεπτές φέτες λευκής ανοιξιάτικης τρούφας 60% σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με αλάτι και άρωμα τρούφας. Χωρίς συντηρητικά, μετά το άνοιγμα διατηρείται στο ψυγείο.

Λίγες φετούλες  αρκούν για να αρωματίσουν και να απογειώσουν το πιάτο σας. Δοκιμάστε την σε ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες, σάλτσες, πουλερικά, κρέατα.



Ελαιόλαδο με άρωμα μαύρης τρούφας


Λίγες μόνο σταγόνες αρκούν να αρωματίσουν δυνατά το πιάτο σας. Αναδεικνύει τέλεια πιάτο ζυμαρικού, ριζότο, σαλάτες, ψητά, πουλερικά ακόμα και το ποπ-κορν!

Ελαιόλαδο με άρωμα λευκής τρούφας

Λίγες μόνο σταγόνες αρκούν να αρωματίσουν δυνατά το πιάτο σας. Αναδεικνύει τέλεια πιάτο ζυμαρικού, ριζότο, σαλάτες, ψητά, πουλερικά ακόμα και το ποπ-κορν!











Share This:    Facebook Twitter