Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019

Μανιτάρια και Τρούφα Γρεβενών


Στους πρόποδες της Πίνδου, στα μονοπάτια της Βάλια - Κάλντα, αλλά και στα πυκνά δρυοδάση της περιοχής, κυρίως στα σύνορα του νομού Γρεβενών με την επαρχία Βοΐου Κοζάνης, φύονται περισσότερα από χίλια είδη άγριων μανιταριών, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούν βασικό στοιχείο διατροφής και λαογραφίας για τους κατοίκους της περιοχής.

Τα Γρεβενά είναι πλέον και επίσημα η «πρωτεύουσα» των μανιταριών στην Ελλάδα, αφού με απόφαση του τοπικού δημοτικού συμβουλίου η δυτικομακεδονική πόλη αποκτά νέα ταυτότητα και ανακηρύσσεται σε πόλη των μοναδικών αυτών άγριων - αυτοφυών προϊόντων. 


Γεύσεις μανιταριών

  

Μανιταροπίλαφο 400γρ 

Ρύζι μπόνετ για σπυρωτό πιλάφι συνδυασμένο με λαχανικά και άγριο βασιλομανίταρο , βολίτης. Ένας υπέροχος γευστικός συνδυασμός σε 10 λεπτά στο πιάτο σας.

Ρύζι με χρυσή τρομπέτα 400γρ 
Ρύζι μπόνετ για σπυρωτό πιλάφι με σκόρδο, κουρκουμά και χρυσή τρομπέτα, έτοιμο σε 10 λεπτά. 

Ρυζότο 400γρ 
Ρύζι καρολίνα για χυλωτό πιάτο με άγριο σκόρδο, βασιλομανίταρο και χρυσή τρομπέτα. Συνδυάζονται δύο άγρια μανιτάρια .. απλά υπέροχο.

Μανιταρόσουπα 350γρ 
Τραχανάς νηστίσιμος με λαχανικά και βασιλομανίταρο

Μανιταρόσουπα βελουτέ 350γρ 
Κρεμώδης μανιταρόσουπα πλούσια σε αρώματα με βασιλομανίταρο. Τέλεια λύση για πρώτο ή κυρίως πιάτο έτοιμη σε 2 λεπτά.

Χορτόσουπα με μανιτάρι 350γρ 
Τραχανάς νηστίσιμος πλούσιος σε λαχανικά και βασιλομανίταρο.

Πλιγούρι με μανιτάρι 400γρ 

Πουρές με μανιτάρι 150γρ
Πουρές πατάτας με πούδρα βασιλομανίταρου έτοιμος σε 2 λεπτά.

Τραχανάς με μανιτάρι 500γρ
Παραδοσιακός τραχανάς με γάλα και βασιλομανίταρο μέσα στη ζύμη.


Ζυμαρικά με μανιτάρι – Πέτουρα – Χυλοπίτες - Βιδούλες


Παραδοσιακά ζυμαρικά με αυγά και μανιτάρι στη ζύμη. Σε μόλις 4 λεπτά το γεύμα σας είναι έτοιμο και τα αρώματα των μανιταριών στο πιάτο σας.

  

Χυλοπίτες με μανιτάρι 500γρ 
Πέτουρα με μανιτάρι 500γρ 
Χυλοπίτες με Μαύρη τρομπέτα 500γρ 
Χυλοπίτες με μανιτάρι και κρόκο Κοζάνης 500γρ 
Πέτουρα με μανιτάρι και κρόκο Κοζάνης 500γρ 
Βιδούλα με μανιτάρι και κρόκο Κοζάνης 500γρ 
Βιδούλα με μανιτάρι και κουρκουμά 500γρ 
Χυλοπιτάκι με μανιτάρι - 500γρ 
Κριθαρότο με μανιτάρι - 500γρ 
Παραδοσιακό κριθαράκι με αυγά και γάλα, καρότο κρεμμύδι , μαιδανό και βασιλομανίταρο (Βολίτης).

Κριθαράκι μανιτάρι - 500γρ 
Παραδοσιακό κριθαράκι με βασιλομανίταρο μέσα στη ζύμη. 


Αφυδατωμένα μανιτάρια

 

Βολίτες (Boletus- Porchini) - 25γρ 
Ζαρκαδίσιο (Macrolepiota procera) - 25γρ 
Μαύρη τρομπέτα (Craterellus cornicopioides) - 25γρ 
Χρυσή τρομπέτα (Craterellus lutescens) - 25γρ 
Καισαρικό (Amanita caesarea) - 25γρ 
Κανθαρίσκος (Cantharellus cibarius) - 25γρ 
Μορχέλα (Morchela) - 20γρ 
Πλευρώτους (Pleurotus) - 25γρ

Αφυδατωμένα Μανιτάρια δάσους

Η αποξήρανση των μανιταριών είναι μια πολύ καλή μέθοδος συντήρησής τους χωρίς να χάσουν τίποτα από τη διατροφική τους αξία και τα αρώματα. Είναι εύχρηστα καθώς διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα  και είναι διαθέσιμα στο ντουλάπι σας για να απογειώσουν γευστικά τα πιάτα σας. Λίγα κομμάτια μόνο αρκούν.  


Χρήση: Σε χλιαρό νερό μουλιάζουμε τα μανιτάρια για 15 λεπτά περίπου κόβοντας τα σε  μικρά κομμάτια. Είναι έτοιμα να προστεθούν στα μαγειρευτά σας φαγητά. Το νερό είναι εξαιρετικά γευστικό. Το σουρώνεται και αυτό ενισχύετε τη γεύση του γεύματός σας.


Μεζεδάκια μανιταριών
Υπέροχες γεύσεις μανιταριών δάσους. 

Έτοιμο στο πιάτο σας να το απολαύσετε με ένα ποτήρι κρασί ή προσθέστε το στη σαλάτα σας. Είναι συντηρημένο σε ελαιόλαδο το οποίο το δεν το πετάμε αλλά το χρησιμοποιούμε στη σαλάτα καθώς είναι πολύ γευστικό.

 

Βολίτες (Boletus- Porchini) - 260γρ 
Ζαρκαδίσιο (Macrolepiota procera) - 260γρ 
Χρυσή τρομπέτα (Craterellus lutescens) - 260γρ 
Καισαρικό (Amanita caesarea) - 260γρ 
Κανθαρίσκος (Cantharellus cibarius) - 260γρ 
Λεντινούλα (Shiitake) - 200γρ 
Πλευρώτους (Pleurotus) - 200γ


Σοταρισμένα μανιτάρια με Ελληνικά βότανα 

Αγαρικό (Agaricus) - 185γρ 
Πόρτομπέλο (Porto bello) - 185γρ


Γλυκά κουταλιού & Λικέρ μανιτάρι
Το υπέροχο άρωμα του κανθαρίσκου μέσα στο σιρόπι 

 

Κανθαρίσκος (Cantharellus cibarius) - 400γρ 
Μαύρη τρομπέτα (Craterellus cornicopioides) - 250γρ 
Χρυσή τρομπέτα (Craterellus lutescens) - 250γρ 
Λικέρ μανιτάρι (Cantharellus cibarius) - 200ml


Κατεψυγμένα άγρια μανιτάρια 

Βολίτες (Boletus- Porchini) σε φέτες - 300γρ 
Βολίτες (Boletus- Porchini) ολόκληρα - 250 - 350γρ 
Ζαρκαδίσιο (Macrolepiota procera) - 250γρ - 300γρ 
Καισαρικό (Amanita caesarea) - 250γρ - 350γρ 
Κανθαρίσκος (Cantharellus cibarius) - 250γρ - 350γρ


Τρούφες Γρεβενών
Τρούφα... ένας νέος γευστικός ορίζοντας.

Ο θησαυρός αυτός είναι υπόγειο μανιτάρι που συμβιώνει και αναπτύσσεται στις ρίζες ορισμένων ειδών δένδρων ή και θάμνων. 
Το άρωμά της είναι θεσπέσιο, όπως και η γεύση που δίνει στα φαγητά, στα οποία χρησιμοποιείται. Η κατανάλωσή της σαν έδεσμα, αλλά και για φαρμακευτικούς σκοπούς, κυρίως όμως για τις αφροδισιακές της ιδιότητες, είναι γνωστή από πολύ παλιά (Σουμέριοι, Θεόφραστος, Διοσκουρίδης κ.λ.π.).

H γαστρονομική και η θρεπτική του αξία κάνουν αυτόν τον μύκητα ένα από τα πλέον περιζήτητα εδέσματα παγκοσμίως. Τού αποδίδονται, θεραπευτικές δράσεις κατά των μυικών και αρθριτικών πόνων (λόγω του καλίου) και των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης (λόγω του παντοθενικού οξέος).

Συνήθως, τις μαγειρεύουν μαζί με πουλερικά, αυγά, κυνήγι (φουά γκρα) και μοσχάρι. Ωμές τις σερβίρουν ως σάλτσες σε ζυμαρικά ή σε λεπτές φέτες δίπλα σε ζυμαρικά, ψητά κρέατα και λαχανικά.
Η γεύση της είναι πολύ έντονη και αρκεί μια μικρή ποσότητα για να δώσει τόνο στο φαγητό και να μετατρέψει μια κοινή συνταγή σε μοναδική απόλαυση.

Θρεπτικά συστατικά της τρούφας
Περιέχει μεγάλη ποσότητα και άριστη ποιότητα πρωτεΐνης και αμινοξέων, αρκετές φυτικές ίνες, μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία σε υψηλές συγκεντρώσεις όπως κάλιο, φώσφορο, σίδηρο, ασβέστιο, χαλκό, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, νάτριο, αλλά και βιταμίνες (Β1, Β2, Β3, Β12, D).
Πρωτεΐνη: 19-27%
Λιπίδια: 3-7%
Υδατάνθρακες: 4-6%
Νερό: 75-80%
Φυτικές ίνες: 8-15%


Φέτες μαύρης τρούφας (Carpaccio tuber aestivum)
Λεπτές φέτες μαύρης τρούφας 60% σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με αλάτι και άρωμα τρούφας. Χωρίς συντηρητικά, μετά το άνοιγμα διατηρείται στο ψυγείο.

Λίγες φετούλες  αρκούν για να αρωματίσουν και να απογειώσουν το πιάτο σας. Δοκιμάστε την σε ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες, σάλτσες, πουλερικά, κρέατα.


Φέτες λευκής ανοιξιάτικης τρούφας (Carpaccio tuber borhii)
Λεπτές φέτες λευκής ανοιξιάτικης τρούφας 60% σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με αλάτι και άρωμα τρούφας. Χωρίς συντηρητικά, μετά το άνοιγμα διατηρείται στο ψυγείο.

Λίγες φετούλες  αρκούν για να αρωματίσουν και να απογειώσουν το πιάτο σας. Δοκιμάστε την σε ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες, σάλτσες, πουλερικά, κρέατα.


Ελαιόλαδο με άρωμα μαύρης τρούφας
Λίγες μόνο σταγόνες αρκούν να αρωματίσουν δυνατά το πιάτο σας. Αναδεικνύει τέλεια πιάτο ζυμαρικού, ριζότο, σαλάτες, ψητά, πουλερικά ακόμα και το ποπ-κορν!

Ελαιόλαδο με άρωμα λευκής τρούφας

Λίγες μόνο σταγόνες αρκούν να αρωματίσουν δυνατά το πιάτο σας. Αναδεικνύει τέλεια πιάτο ζυμαρικού, ριζότο, σαλάτες, ψητά, πουλερικά ακόμα και το ποπ-κορν!









Share This:    Facebook Twitter