Στους πρόποδες της Πίνδου, στα μονοπάτια της Βάλια - Κάλντα, αλλά και στα πυκνά δρυοδάση της περιοχής, κυρίως στα σύνορα του νομού Γρεβενών με την επαρχία Βοΐου Κοζάνης, φύονται περισσότερα από χίλια είδη άγριων μανιταριών, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούν βασικό στοιχείο διατροφής και λαογραφίας για τους κατοίκους της περιοχής.
Τα Γρεβενά είναι πλέον και επίσημα η «πρωτεύουσα» των μανιταριών στην Ελλάδα, αφού με απόφαση του τοπικού δημοτικού συμβουλίου η δυτικομακεδονική πόλη αποκτά νέα ταυτότητα και ανακηρύσσεται σε πόλη των μοναδικών αυτών άγριων - αυτοφυών προϊόντων.
Γεύσεις μανιταριών
Αρωματικό Μανιταροπίλαφο 300γρ
Ρύζι μπόνετ για σπυρωτό πιλάφι συνδυασμένο με λαχανικά και βολίτη. Ένας υπέροχος γευστικός συνδυασμός σε 10 λεπτά στο πιάτο σας.
Ρύζι σκορδάτο 300γρ
Ρύζι μπόνετ για σπυρωτό πιλάφι με σκόρδο, κουρκουμά και βολίτη, έτοιμο σε 10 λεπτά.
Βελούδινο Ριζότο 280γρ
Ρύζι αρμπόριο για χυλωτό πιάτο με άγριο σκόρδο και μανιτάρια δάσους.. απλά υπέροχο.
Ρύζι μπόνετ για σπυρωτό πιλάφι με σκόρδο, κουρκουμά και βολίτη, έτοιμο σε 10 λεπτά.
Βελούδινο Ριζότο 280γρ
Ρύζι αρμπόριο για χυλωτό πιάτο με άγριο σκόρδο και μανιτάρια δάσους.. απλά υπέροχο.
Κρεμώδες Κριθαρότο 300γρ
Παραδοσιακό κριθαράκι με λαχανικά και βολίτη για ένα κρεμώδες και γευστικό αποτέλεσμα.
Παραδοσιακό κριθαράκι με λαχανικά και βολίτη για ένα κρεμώδες και γευστικό αποτέλεσμα.
Νηστίσιμη Μανιταρόσουπα 330γρ
Τραχανάς νηστίσιμος με λαχανικά και βασιλομανίταρο
Μανιταρόσουπα βελουτέ 140γρ
Κρεμώδης μανιταρόσουπα πλούσια σε αρώματα με βασιλομανίταρο. Τέλεια λύση για πρώτο ή κυρίως πιάτο έτοιμη σε 2 λεπτά.
Τραχανάς νηστίσιμος με λαχανικά και βασιλομανίταρο
Μανιταρόσουπα βελουτέ 140γρ
Κρεμώδης μανιταρόσουπα πλούσια σε αρώματα με βασιλομανίταρο. Τέλεια λύση για πρώτο ή κυρίως πιάτο έτοιμη σε 2 λεπτά.
Πλούσια Χορτόσουπα με μανιτάρι 330γρ
Τραχανάς νηστίσιμος πλούσιος σε λαχανικά και βασιλομανίταρο.
Τραχανάς νηστίσιμος πλούσιος σε λαχανικά και βασιλομανίταρο.
Θρεπτικό Πλιγούρι με μανιτάρι 300γρ
Σιτάρι βρασμένο με λαχανικά και μανιτάρι. Τέλειο για κυρίως πιάτο ή στη σαλάτα σας!
Στιγμιαίος Πουρές με μανιτάρι 150γρ
Πουρές πατάτας με πούδρα βασιλομανίταρου έτοιμος σε 2 λεπτά.
Πουρές πατάτας με πούδρα βασιλομανίταρου έτοιμος σε 2 λεπτά.
Στιγμιαίος Πουρές με μαύρη Τρούφα 150γρ
Πουρές πατάτας με μαύρη καλοκαιρινή τρούφα, έτοιμος σε 2 λεπτά.
Τραχανάς με μανιτάρι 500γρ
Παραδοσιακός τραχανάς με γάλα και βασιλομανίταρο μέσα στη ζύμη.
Παραδοσιακός τραχανάς με γάλα και βασιλομανίταρο μέσα στη ζύμη.
Ζυμαρικά με μανιτάρι – Πέτουρα – Χυλοπίτες - Βιδούλες
Παραδοσιακά ζυμαρικά με αυγά και μανιτάρι στη ζύμη. Σε μόλις 4 λεπτά το γεύμα σας είναι έτοιμο και τα αρώματα των μανιταριών στο πιάτο σας.
Παραδοσιακά ζυμαρικά με αυγά και μανιτάρι στη ζύμη. Σε μόλις 4 λεπτά το γεύμα σας είναι έτοιμο και τα αρώματα των μανιταριών στο πιάτο σας.
Χυλοπίτες με μανιτάρι 500γρ
Πέτουρα με μανιτάρι 500γρ
Χυλοπίτες με Κανθαρίσκο 500γρ
Χυλοπίτες με μανιτάρι και κρόκο Κοζάνης 500γρ
Πέτουρα με μανιτάρι και κρόκο Κοζάνης 500γρ
Βιδούλα με μανιτάρι και κρόκο Κοζάνης 500γρ
Βιδούλα με μανιτάρι και κουρκουμά 500γρ
Μακαρίνα με τρούφα - 250γρ
Αφυδατωμένα μανιτάρια
Βολίτες (Boletus- Porchini) - 25γρ
Ζαρκαδίσιο (Macrolepiota procera) - 25γρ
Μαύρη τρομπέτα (Craterellus cornicopioides) - 25γρ
Χρυσή τρομπέτα (Craterellus lutescens) - 25γρ
Καισαρικό (Amanita caesarea) - 25γρ
Κανθαρίσκος (Cantharellus cibarius) - 25γρ
Μορχέλα (Morchela) - 20γρ
Πλευρώτους (Pleurotus) - 25γρ
Αφυδατωμένα Μανιτάρια δάσους
Η αποξήρανση των μανιταριών είναι μια πολύ καλή μέθοδος συντήρησής τους χωρίς να χάσουν τίποτα από τη διατροφική τους αξία και τα αρώματα. Είναι εύχρηστα καθώς διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι διαθέσιμα στο ντουλάπι σας για να απογειώσουν γευστικά τα πιάτα σας. Λίγα κομμάτια μόνο αρκούν.
Χρήση: Σε χλιαρό νερό μουλιάζουμε τα μανιτάρια για 15 λεπτά περίπου κόβοντας τα σε μικρά κομμάτια. Είναι έτοιμα να προστεθούν στα μαγειρευτά σας φαγητά. Το νερό είναι εξαιρετικά γευστικό. Το σουρώνεται και αυτό ενισχύετε τη γεύση του γεύματός σας.
Αφυδατωμένα Μανιτάρια δάσους
Η αποξήρανση των μανιταριών είναι μια πολύ καλή μέθοδος συντήρησής τους χωρίς να χάσουν τίποτα από τη διατροφική τους αξία και τα αρώματα. Είναι εύχρηστα καθώς διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι διαθέσιμα στο ντουλάπι σας για να απογειώσουν γευστικά τα πιάτα σας. Λίγα κομμάτια μόνο αρκούν.
Χρήση: Σε χλιαρό νερό μουλιάζουμε τα μανιτάρια για 15 λεπτά περίπου κόβοντας τα σε μικρά κομμάτια. Είναι έτοιμα να προστεθούν στα μαγειρευτά σας φαγητά. Το νερό είναι εξαιρετικά γευστικό. Το σουρώνεται και αυτό ενισχύετε τη γεύση του γεύματός σας.
Μεζεδάκια μανιταριών
Υπέροχες γεύσεις μανιταριών δάσους.
Έτοιμο στο πιάτο σας να το απολαύσετε με ένα ποτήρι κρασί ή προσθέστε το στη σαλάτα σας. Είναι συντηρημένο σε ελαιόλαδο το οποίο το δεν το πετάμε αλλά το χρησιμοποιούμε στη σαλάτα καθώς είναι πολύ γευστικό.
Υπέροχες γεύσεις μανιταριών δάσους.
Έτοιμο στο πιάτο σας να το απολαύσετε με ένα ποτήρι κρασί ή προσθέστε το στη σαλάτα σας. Είναι συντηρημένο σε ελαιόλαδο το οποίο το δεν το πετάμε αλλά το χρησιμοποιούμε στη σαλάτα καθώς είναι πολύ γευστικό.
Βολίτες (Boletus- Porchini) - 280γρ
Ζαρκαδίσιο (Macrolepiota procera) - 280γρ
Χρυσή τρομπέτα (Craterellus lutescens) - 280γρ
Καισαρικό (Amanita caesarea) - 280γρ
Κανθαρίσκος (Cantharellus cibarius) - 280γρ
Αγαρικό (Agaricus) - 280γρ
Λακτάριους (Lactarius) - 280γ
Παραδοσιακές Σάλτσες, Πάστες και Chutney με μανιτάρι
Παραδοσιακή σάλτσα ντομάτα με βολίτη - 350γρ
Παραδοσιακή σάλτσα ντομάτα με μαύρη τρούφα- 200γρ
Πάστα λιαστής ντομάτας με βολίτη - 190γρ
Πάστα λιαστής ντομάτας με ελιά και βολίτη -190γρ
Γλυκά κουταλιού, Μαρμελάδα & Λικέρ μανιτάρι
Το υπέροχο άρωμα του κανθαρίσκου μέσα στο σιρόπι
Κανθαρίσκος (Cantharellus cibarius) - 400γρ
Μαύρη τρομπέτα (Craterellus cornicopioides) - 250γρ
Χρυσή τρομπέτα (Craterellus lutescens) - 250γρ
Λικέρ μανιτάρι (Cantharellus cibarius) - 200ml
Κατεψυγμένα άγρια μανιτάρια
Βολίτες (Boletus- Porchini) σε φέτες - 300γρ
Βολίτες (Boletus- Porchini) ολόκληρα - 250 - 350γρ
Ζαρκαδίσιο (Macrolepiota procera) - 250γρ - 300γρ
Καισαρικό (Amanita caesarea) - 250γρ - 350γρ
Κανθαρίσκος (Cantharellus cibarius) - 250γρ - 350γρΤρούφες Γρεβενών
Τρούφα... ένας νέος γευστικός ορίζοντας.
Ο θησαυρός αυτός είναι υπόγειο μανιτάρι που συμβιώνει και αναπτύσσεται στις ρίζες ορισμένων ειδών δένδρων ή και θάμνων.
Το άρωμά της είναι θεσπέσιο, όπως και η γεύση που δίνει στα φαγητά, στα οποία χρησιμοποιείται. Η κατανάλωσή της σαν έδεσμα, αλλά και για φαρμακευτικούς σκοπούς, κυρίως όμως για τις αφροδισιακές της ιδιότητες, είναι γνωστή από πολύ παλιά (Σουμέριοι, Θεόφραστος, Διοσκουρίδης κ.λ.π.).
H γαστρονομική και η θρεπτική του αξία κάνουν αυτόν τον μύκητα ένα από τα πλέον περιζήτητα εδέσματα παγκοσμίως. Τού αποδίδονται, θεραπευτικές δράσεις κατά των μυικών και αρθριτικών πόνων (λόγω του καλίου) και των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης (λόγω του παντοθενικού οξέος).
Συνήθως, τις μαγειρεύουν μαζί με πουλερικά, αυγά, κυνήγι (φουά γκρα) και μοσχάρι. Ωμές τις σερβίρουν ως σάλτσες σε ζυμαρικά ή σε λεπτές φέτες δίπλα σε ζυμαρικά, ψητά κρέατα και λαχανικά.
Η γεύση της είναι πολύ έντονη και αρκεί μια μικρή ποσότητα για να δώσει τόνο στο φαγητό και να μετατρέψει μια κοινή συνταγή σε μοναδική απόλαυση.
Θρεπτικά συστατικά της τρούφας
Περιέχει μεγάλη ποσότητα και άριστη ποιότητα πρωτεΐνης και αμινοξέων, αρκετές φυτικές ίνες, μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία σε υψηλές συγκεντρώσεις όπως κάλιο, φώσφορο, σίδηρο, ασβέστιο, χαλκό, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, νάτριο, αλλά και βιταμίνες (Β1, Β2, Β3, Β12, D).
Πρωτεΐνη: 19-27%
Λιπίδια: 3-7%
Υδατάνθρακες: 4-6%
Νερό: 75-80%
Φυτικές ίνες: 8-15%
Φέτες μαύρης τρούφας (Carpaccio tuber aestivum)
Λεπτές φέτες μαύρης τρούφας 60% σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με αλάτι και άρωμα τρούφας. Χωρίς συντηρητικά, μετά το άνοιγμα διατηρείται στο ψυγείο.
Λίγες φετούλες αρκούν για να αρωματίσουν και να απογειώσουν το πιάτο σας. Δοκιμάστε την σε ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες, σάλτσες, πουλερικά, κρέατα.
Φέτες λευκής ανοιξιάτικης τρούφας (Carpaccio tuber borhii)
Λεπτές φέτες λευκής ανοιξιάτικης τρούφας 60% σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με αλάτι και άρωμα τρούφας. Χωρίς συντηρητικά, μετά το άνοιγμα διατηρείται στο ψυγείο.
Λίγες φετούλες αρκούν για να αρωματίσουν και να απογειώσουν το πιάτο σας. Δοκιμάστε την σε ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες, σάλτσες, πουλερικά, κρέατα.
Ελαιόλαδο με άρωμα μαύρης τρούφας
Λίγες μόνο σταγόνες αρκούν να αρωματίσουν δυνατά το πιάτο σας. Αναδεικνύει τέλεια πιάτο ζυμαρικού, ριζότο, σαλάτες, ψητά, πουλερικά ακόμα και το ποπ-κορν!
Ελαιόλαδο με άρωμα λευκής τρούφας
Λίγες μόνο σταγόνες αρκούν να αρωματίσουν δυνατά το πιάτο σας. Αναδεικνύει τέλεια πιάτο ζυμαρικού, ριζότο, σαλάτες, ψητά, πουλερικά ακόμα και το ποπ-κορν!